Online Borsa Yatırımı Yapılır mı?

Tasarruf yapan insanlar, birikimlerini değerlendirebilmek için yatırım yapma yolunu tercih etmişlerdir. Bu kapsamda, yapılan işlemlerin güvenilir ortamda, yasal mevzuatlara uygun olarak yapılması, yatırımcıları borsa piyasasına yönlendirmiştir. Çeşitli yatırım araçlarına sahip olan borsa, 1994 yılından itibaren tamamen online olarak, aracı kurum aracılığıyla gerçekleştirilmeye başlamıştır. Eskiden işlemler seans salonlarında gerçekleştirilirken, günümüzde online olduğunuz her yerden hızlı bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Yatırımlarınızı internet bağlantılı, dizüstü bilgisayarlarınızdan, laptopunuzdan, tabletinizden hatta akıllı telefonlarınızdan gerçekleştirebilirsiniz. Kendinize öncelikle aracı kurum seçmeniz gerekir. Kurum, sizin online olarak verdiğiniz alım – satım emirlerinizi düzenleyerek piyasaya iletir. İnternetten etkili ve hızlı bir şekilde borsa takibi yapabilirsiniz. Güvenliğiniz açısından, size verilen şifreyi kimse ile paylaşmamalısınız. Ayrıca, dış saldırılara karşı, elektronik cihazınızı geliştirilen programlarla koruma altına almalısınız.

Cep telefonlarına internet paketi yüklenmesi ile birlikte evde, işte, sokakta, kısacası telefonunuzun olduğu her yerde piyasa takibi yapabilir, portföyünüzü oluşturabilirsiniz. Avantajlı pozisyonları görebilmeniz için, deneyimli olmanız gerekir. Hisse senedi yatırımı yapacaksanız, şirketin araştırmasını önceden yapmanız gerekir. Halka arz ve borsada işlem görme onayını almış şirketler, borsada işlem görmektedir. Kamuyu Aydınlatma Platformu’nun (KAP) internet sitesinden, şirketlerin geçmiş yıl mali tablolarını inceleyebilirsiniz. Bu sayede, şirketin gelişip gelişmeyeceğini rahatlıkla anlayabilirsiniz.

Borsa mekanizması arz talep odaklıdır. Basit bir örnek vermek gerekirse, siz 1.000 TL ile X şirketine hisse senedine yatırım yapmak için alım emri veriyorsunuz, Aynı şirket sermayesini arttırmak ve likit akışını sağlamak için 1.000 TL ile satım emri veriyorsa, işlem platformu sizi direkt eşleştiriyor. Yani, yatırımcılar tarafından sisteme iletilen alım – satım emirleri, birbirlerini karşıladığı zaman işleminiz otomatik olarak kapatılır. Hisse senedi yatırımında şirket ve sektör seçimine dikkat edilmelidir. Gelecekte değer kazanacak, misyon ve vizyonu inandırıcı olan şirketlere yatırım yapılmalıdır.

Borsa piyasasında birikimler değerlendirilmek isteniyorsa, piyasayı anlamanız, mantığını kavramanız gerekir. İlk başta karmaşık bir yapıya sahipmiş gibi gelse de piyasanın içine girdikten sonra, borsa nedir, nasıl oynanır, ne alınır ne satılır, alım – satım emirleri nasıl verilir gibi temel konuların bilmesi, muhtemel riskleri önlemenize yardımcı olacaktır. Bunun yanında, piyasada başarılı olabilmeniz için, tartışmasız borsanın can damarı olan analiz yöntemlerini bilmeniz ve yorumlamanız gerekir.

Biliyorsunuz ki, borsalarda fiyat düşükken alım, yükseldiğinde satım emri verilerek kazanç sağlanmaktadır. Analiz teknikleri, fiyatların ne yönde gelişeceği hakkında bilgi vermektedir. Temel ve teknik olmak üzere iki analiz yöntemi bulunmaktadır. Temel analiz, yatırım araçlarının fiyatlarını etkileyecek durumlar hakkında, genellikle makro ekonomik göstergeler üzerine araştırma  yapar. Teknik analiz ise, araçların geçmiş yıl ve bugünkü fiyatlarını grafik yardımı ile okunmasını sağlamaktadır. İki yöntem birbirleri ile bağıntılı olduğu için, beraber kullanılmalıdır.

Son olarak, online olarak gözlemlediğiniz yatırım araçları üzerinde, demo hesap yardımıyla analiz tekniklerinin nasıl kullanılması gerektiğini öğrenmelisiniz. Tecrübe kazanmadan gerçek hesabınıza geçmemelisiniz. Araçların fiyatları sürekli olarak değişmektedir. Borsa eğitimine ve deneyimine sahip olmazsanız, kayıp yaşamanız büyük ihtimaldir. Bu yüzden, aracı kurumun destek eğitim faaliyetlerinden yararlanmalısınız. Bilgilerinizi pratik hale getirmek için, demo hesap kullanmalısınız. Deneme hesabında ne kadar çok hata yaparsanız bu sizin yararınızadır. Hatalarınızı azalttığınızda başarılı yatırımcılar gibi düzenli kazanç edebilirsiniz.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir