Bono Nedir? Çeşitleri Nelerdir? Yatırımı Nasıl Yapılır?

Bonoda tahvil çeşitleri gibi güvenli yatırım araçları arasında anılmaktadır. Birikimlerini riske atmak istemeyen yatırımcılar tarafından tercihi yüksektir. Bono ve tahviller ilk başta birbirlerinden vade olarak ayrılır. Bonoları çıkartan şirketlerinde ilk amaçları diğer kıymetli evraklarda olduğu gibi kendilerine finansal gelir sağlamaktır. Bonoda tahvil gibi yatırımcısını alacaklı kılar. Şirket ise yatırımcıya borçlu olur.

Bono Nedir?

Şirketlerin kendilerine yabancı gelir sağlamak amacıyla çıkardıkları vadesi 2 aydan az 12 aydan fazla olmayan kıymetli evraktır. Bononun özelliklerinden dolayı kredi aracı olabilmektedir. Bundan dolayı da diğer adı emre muharrer senet olarak söylenmektedir. Bonoda lehtar ve muhatap bulunur. Şirket muhatap olur yatırımcı ise lehtar.

  • Şekil şartları yönünden de benzer kıymetli evraklardan ayrılmaktadır.
  • Metin içerisinde mutlaka bono kelimesi yer almalıdır.
  • Ödenecek bedelin kayıtsız, şartsız havalesi yer alır.
  • Vadesi bulunur.
  • Ödeme yeri bulunur.
  • Düzenlenme tarihi ve yeri bulunur.
  • Ödenecek kişinin ad ve soyadı bulunur. Çünkü bonolar hamiline düzenlenmez.
  • Düzenleyenin imzası yer alır.

Bu şekil şartları sağlayan evraklar, bono niteliğindedir ve alacaklılık sağlar. Bonolar çekler gibi ciro yapılabilmektedir. Bu sebeple ödeme aracı niteliğindedir. Bonoların cirosu ise iki şekilde olabilmektedir. Tam ciro; ciranta bononun arkasında, ciro yapılacak kimsenin adı – soyadı ya da unvanı ile birlikte emrine ödeyiniz yazarak imzasını atar. Böylelikle o kişi vadesi geldiğinde tahsil eder. Beyaz ciro; ciranta bononun arkasına sadece emrine ödeyiniz yazar ve imzasını atar. Bu iki şekilde bonolar ciro yapılabilmektedir.

Buna da Bakın: Borsada Kazanmanın Püf Noktaları

Tahsil durumu da iki şekilde olabilmektedir. Ödemesi vadesi geldiğinde ya da vadesinden önce ödeme yapılabilmektedir. Ödeme vadesi geldiğinde tutarın alacaklıya ulaştırılır ve kıymetli evrak geri verilir. Ödeme vadesinden önce borcun tahsil edilmesi isteniyorsa, alacaklı iskonto ettirebilir. Bir bankaya giderek bonoyu iskonto ettirir ve böylelikle alacaklı tarafı artık banka olur.

Bono Çeşitleri

Bonolar; düzenleyen şirket ve amaçlarına göre farklı çeşitleri bulunmaktadır. Bu çeşitliliğin nasıl olduğunu ve yoğun olarak işlem görenleri açıklayalım.

Hazine Bonosu

Bu tür Türkiye Cumhuriyeti Hazinesi tarafından çıkartılır. Devlet iç borçlanma amacıyla vadesi 1 yıldan az olarak çıkartılır. Türk Lirası olabileceği gibi döviz cinsinden de olabilir. Hazine bonosunda anaparanın ve faizinin getirisi devlet tarafından garanti edilmektedir. Yatırımcılar piyasalar içerisinde hazine bonolarını portföyleri içerisinde, getirisinin garantisinden dolayı değerlendirmektedirler. Borsada hazine bonolarına yatırım yaparken, stratejiler konusunda bilgi edinin.

Banka Bonoları

Yatırım, kalkınma bankalarının düzenlediği ve borçlusu olduğu kıymetli evraktır. Bononun şekil ve şartları bankaların çıkardığı bono senetleri içinde geçerlidir. Vadesi 2 ay ile 12 ay arasında olmalıdır. Banka bonolarında iskonto yapmak istediğinizde, oran yıllık olarak değerlendirilir. Banka bonolarına yatırım yapmak istiyorsanız eğer, bankalar tarafından satışları duyurulmaktadır. Aynı şekilde yatırım piyasaları içerisinde alım ve satımları yapılabilir. Sadece yatırımını yaparken dikkat etmeniz gereken durum; vade süresi üzerinden size sunulan faiz oranları gibi verileri değerlendirmeniz gereklidir. Bu değerlendirmelerinizde eğer sizin beklediğiniz kazançları elde edecekseniz banka bonolarının alışını yapabilirsiniz.

Altın, Gümüş ve Platin Bonoları

Emtiaların değerli madenler içerisinde olan bu bonolara yatırım yapmak için borsa piyasasında işlem yapmanız gereklidir. Bu emtiaların talep yoğunluğu yüksek olduğundan kendi özel ürün borsalarını oluşturmuşlardır. Altın, gümüş ve platin bonolarının vade süreleri gibi şekil ve şartları aynıdır. Vadeli işlemler içerisinde de yer alan bu bonoların halka arzı yapıldıktan sonra, işlemleri de gerçekleşebilmektedir. İşlem para birimleri Türk Lirası olabileceği gibi dövizlerde olabilir. Bunun içinde Merkez Bankasının ödeme vadesinde olan döviz satış kurundan işlem görür.

Finansman Bonosu

Bu tür bonolar özel şirketler tarafından çıkartılır. Özel şirketlerin finansman bonosu çıkartması finansal gelir sağlama amacıyladır. Kazanç sağlamak için uzun süre beklemek isteyen yatırımcılar için, kısa vadeli bir yatırım aracı olarak borsa içerisinde yer almaktadır. Borsada kısa vadede işlemler yapmak riskli olsa da, bonoların özelliklerinden dolayı güvenli yatırım araçlarıdır. Şirkete bono karşılığında verdiğiniz parayı, vadesi geldiğinde faiziyle geri alırsınız. Şirket finansmanına katkıda bulunulurken, yatırımcıda kazanç elde etmektedir. Bono tercihinizi özel şirketler üzerinde kullanacaksanız biraz araştırma yapmanız gereklidir. Çünkü devlet gibi bir garantisi mevcut değildir. Bu sebepten borç vereceğiniz şirketi araştırarak, vadesi geldiğinde sıkıntı yaşayıp yaşamayacağınız konusunda emin olmalısınız. Bu doğrultuda da işlemlerinizi gerçekleştirirsiniz. Borsada finansman bonolarına yatırımlarınızı bilinçli yapmak için önce borsa nasıl öğrenilir hakkında bilgi edinmelisiniz.

Bono Yatırımı Nasıl Yapılır?

Güvenli olan kıymetli evraklar içerisinde bonoya yatırım yapmak istiyorsanız, bankaları ve borsayı kullanabilirsiniz. İşlemlerinizi internet üzerinden gerçekleştireceğiniz için kolaylıkla alım ve satımlarınızı yapabilirsiniz. Bono yatırımlarınızı bankalar üzerinden yapmak için, işlemlerinizi yapabileceğiniz bir bankaya gitmeniz gerekmektedir. Orada hesap açılışı gerçekleştirerek bono alım işlemi yapabilirsiniz. Sonrasında da vadesi geldiğinde anaparanızı ve faiz gelirinizi alarak yeni bir işlem yapabilirsiniz. Ya da vadesinden önce iskonto yaparak daha küçük bir gelir elde edebilirsiniz.

Borsa içerisinde bono alım ve satım işlemlerinizi gerçekleştirmek istiyorsanız eğer hesabınız olmalıdır. Bu hesabınız içinde bir aracı kurumla anlaşmalısınız. Seçtiğiniz güvenli aracı kurumda hesap açarak, yatırım yapmayı planladığınız teminatınızı yatırırsınız. Piyasa hakkında bilgilendirmelerinizi tamamlayarak, işlem yapmayı planladığınız bono sahibi şirketler için araştırmalarınızı gerçekleştirirsiniz. Sonucunda sizin için halka arz edilmiş finansman bonosuna yatırım yapmak mantıklı ise, pozisyonlarınızı oluşturabilirsiniz.

Borsanın Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Bilgilenmek için Tıklayın.

Bonoların ne kadar güvenli olduğunu düşünürseniz düşünün, bir tanesinin üzerine bütün birikiminizi bağlamanız doğru değildir. Kendinize portföy çeşitliliği oluşturmanızda fayda vardır. Oluşturduğunuz portföy doğrultusunda işlemlerinizde daha kazançlı olabilirsiniz. Bono yatırımları güvenli olması ve riskinin çok az olmasından dolayı gelirleri de düşüktür. Borsa piyasasında risk ne kadar düşükse, kazanma durumu bir o kadar yüksektir. Bundan dolayı piyasa içerisinde yüksek kazançlar sağlamak istiyorsanız, araştırmalarınızı ve analizlerinizi eksiksiz yaparak, bonoların yanında diğer yatırım araçlarını da değerlendirebilirsiniz.

Toparlamak gerekirse; bono yatırımlarını hangi piyasada yaparsanız yapın, yatırımlarında güvenli ve risksiz işlemler gerçekleşir. Bu sebeple getirilerine kesin bakıldığı kadar azdır. Kendilerini güvende hissetmek isteyen her yatırımcının tercih edebileceği bir türdür. Bu nedenden dolayı da portföylerde yüksek oranda bulunan bir kıymetli evraktır. Sizde hem kazanmak hem de güven içinde yatırım yapmak istiyorsanız, bonoları tercih edebilirsiniz.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir